Sofia (Bulgarije): informatie & reizen (2024)

Gratis reisvoorstel Bulgarije

Sofia (Bulgarije): informatie & reizen (1)

Sofia ligt in het westen van het land aan de rivier de Iskar, aan de voet van het Vitoshagebergte. Sofia is de hoofdstad van Bulgarije en een van de oudste nederzettingen in Europa. De stad is een prachtige mix van diverse culturen en herbergt vele erfenissen uit het verleden. Als je door het centrum loopt proef je de rijke geschiedenis van stad en land. Er zijn vele imposante kerken en overheidsgebouwen, aantrekkelijke parken en pleinen en de soms grimmige overblijfselen uit het communistisch tijdperk. Ook herbergt de stad de grootste kathedraal van de Balkan, de Alexander Nevski Kathedraal. Tegenwoordig is Sofia een moderne en drukke stad, het centrum van de Bulgaarse politiek, economie en cultuur. Door de harmonie van het oude en het nieuwe, krijgt de stad een unieke charme. Sofia heeft het luidruchtige van een hoofdstad en het vertrouwen van een compact centrum, waar alle belangrijke bezienswaardigheden te voet bezocht kunnen worden. De verwerkingsindustrie in Sofia vertegenwoordigt meer dan 800 grote fabrieken voor onder andere metaal, textiel, rubber, leer, drukkerij en elektronica. Sofia heeft veel leuke en moderne winkels, sfeervolle restaurants en hippe clubs. Aan de Vitosha Boulevard in het hart van het centrum vind je alle grote merken.

Heb je weinig kennis van Bulgarije? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Sofia (Bulgarije): informatie & reizen (2)
Plaatsen in de buurt van Sofia (Bulgarije):

 • Sandanski (127 km)
 • Plovdiv (132 km)
 • Veliko Turnovo (193 km)
 • Burgas (340 km)
 • Pomorie (351 km)
 • Zonnestrand (Sunny Beach) (358 km)
 • Nessebar (360 km)
 • Sozopol (360 km)
 • Varna (378 km)
 • Goudstrand (Golden Sands) (389 km)
 • Ervaringen

  Sofia krijgt gemiddeld een 8,4 uit 10 op basis van 14 ervaringen:

  8,414 ervaringen+ Ervaring delen

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Sofia

  Alexander Nevski-kathedraal (Sofia)

  Sofia (Bulgarije): informatie & reizen (3)Sofia (Bulgarije): informatie & reizen (4)

  Tussen 1892 en 1912 is de heilige Alexander Nevski-kathedraal gebouwd ter ere van de omgekomen soldaten tijdens de oorlog. Het is zeker een kathedraal die je gezien zou moeten hebben als je een bezoek brengt aan Sofia. Het is een van de beroemdste monumenten van Sofia en is in Neo-Byzantijnse stijl gebouwd. In de crypte van de kathedraal is een tentoonstellingsruimte waar onder andere iconen worden getoond van de 9e tot en met de 19e eeuw.

  Dierentuin van Sofia (Sofia)

  Sofia (Bulgarije): informatie & reizen (5)Sofia (Bulgarije): informatie & reizen (6)

  De oudste dierentuin van Bulgarije en één van de oudste van Europa, is gelegen in Sofia, de hoofdstad van Bulgarije. De dierentuin werd in 1888 opgericht en heeft tegenwoordig een oppervlakte van 36 hectare. Er leven meer dan 1.100 dieren in de dierentuin en wel 244 verschillende diersoorten. Hier zitten ook een aantal bedreigde diersoorten bij. Oorspronkelijk was de dierentuin gevestigd in de tuinen van het voormalig Paleis maar in 1984 verhuisde het naar een andere locatie. Je kunt er naast de dieren die in Bulgarije voorkomen ook panters, leeuwen, aapjes, nijlpaarden, neushoorns en zebra's bewonderen.

  Historisch Museum in Sofia (Sofia)

  Bulgarije is een land met vele musea, gelegen door heel het land. Het grootste museum van het land is het Historisch Museum in Sofia. Dit museum is geopend in 1905 en heeft tegenwoordig al 5 zalen; een grote centrale hal, een prehistoriezaal, een schattenzaal, de middeleeuwenzaal en een zaal speciaal voor tijdelijke tentoonstellingen. Het is echt een museum dat de moeite waard is, zeker als je in de buurt van Sofia bent. Het gebouw waar het museum huisvest is bovendien ook erg indrukwekkend. Het bevindt zich namelijk in de grote moskee van Sofia.

  Nationaal Theater Ivan Vazov (Sofia)

  Sofia (Bulgarije): informatie & reizen (7)Sofia (Bulgarije): informatie & reizen (8)

  Het Nationaal Theater Ivan Vazov biedt plaats aan 900 personen en is een van de mooiste gebouwen van Sofia. Het gebouw werd ontworpen door de beroemde Weense architecten Helmer en Felner en is dan ook zeker een aanrader om te bezoeken. Ook is het mogelijk om een voorstelling bij te wonen.

  Vitosha Nationaal Park (Sofia)

  Sofia (Bulgarije): informatie & reizen (9)Sofia (Bulgarije): informatie & reizen (10)

  Op zo'n 7 km afstand van Sofia ligt het Vitosha Nationaal Park. In de winter kan je hier skieën en langlaufen en in de zomer kan je er genieten van de frisse berglucht. De 'zwarte top' van Vitosha ligt op 2.290 meter en is voor (de geoefende) bergwandelaars goed te doen. Trek hiervoor wel goede schoenen aan.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Bulgarije bekijken.

  Vervoer

  Sofia heeft een internationale luchthaven. Het openbaar vervoer in en rond Sofia is uitstekend geregeld en erg goedkoop. Trams, bussen, trolleybussen en de metro brengen je snel naar alle delen van de stad.

  Geschiedenis

  De oudst bekende naam van Sofia is Serdica, naar de Serden, de Thracische stam die hier woonde. Het gebied kwam in 29 v.Chr. in Romeinse handen en kreeg als de status van municipium. De Hunnen verwoestten het Romeinse Serdica, waarna de Byzantijnse keizer Justinianus I de stad als Triaditsa herbouwde. De Slavische Bulgaren noemden de stad Sredets (= Serdica) en doopten haar in 1376 om in Sofia, naar de Sveti Sofiakerk. Zes jaar later werd de stad onderdeel van het Ottomaanse Rijk. De Turken zouden bijna vijf eeuwen blijven. In 1878 namen de Russen tijdens de Russisch-Turkse Oorlog de stad in: Sofia werd na de Turkse nederlaag in 1879 de hoofdstad van het moderne Bulgarije. Tussen 1879 en 1939 nam het inwonertal toe van 20.000 tot 300.000. In de Tweede Wereldoorlog leed Sofia zware schade, waarna de stad in communistische stijl werd herbouwd en uitgebreid.

  Vakantieverhalen / reisverslagen

  Bulgarije / Albenaaugustus 2003

  Typisch Bulgarije

  Deze vakantie voert ons naar Bulgarije. Het eerste deel van deze vakantie bestaat uit een...

  Bekijk verhaal

  Offerteformulier

  Artikelen

  Sofia (Bulgarije): informatie & reizen (12)

  Top 5 excursies Bulgarije

  Sofia (Bulgarije): informatie & reizen (13)

  Mooiste plekken Bulgarije

  Sofia (Bulgarije): informatie & reizen (14)

  Sofia (Bulgarije): informatie & reizen (15)

  Reisadvies: Is Bulgarije een veilig vakantieland?

  Sofia (Bulgarije): informatie & reizen (16)

  Het klimaat van Bulgarije

  Sofia (Bulgarije): informatie & reizen (17)

  De mooiste stranden rondom de Zwarte Zee

  Sofia (Bulgarije): informatie & reizen (18)

  Actieve vakantie in Bulgarije

  Sofia (Bulgarije): informatie & reizen (19)

  Top 5 luxe hotels Sofia

  Sofia (Bulgarije): informatie & reizen (20)

  Top 5 excursies Sunny Beach

  Sofia (Bulgarije): informatie & reizen (21)

  Uitgaan in Sunny Beach

  Sofia (Bulgarije): informatie & reizen (22)

  Stedentrip Sofia

  Sofia (Bulgarije): informatie & reizen (23)

  Rondreizen Bulgarije

  Sofia (Bulgarije): informatie & reizen (24)

  Bulgarije: Wist je dat?

  Sofia (Bulgarije): informatie & reizen (25)

  Zonvakantie Bulgarije

  Sofia (Bulgarije): informatie & reizen (26)

  Bulgarije van A tot Z

  Sofia (Bulgarije): informatie & reizen (27)

  Cultureel erfgoed van Bulgarije

  Sofia (Bulgarije): informatie & reizen (28)

  Top 5 all-inclusive hotels Bulgarije

  Sofia (Bulgarije): informatie & reizen (29)

  Reizen in... Bulgarije

  Sofia (Bulgarije): informatie & reizen (30)

  Populair Sunny Beach in Bulgarije

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Sofia
  Sofia (Bulgarije): informatie & reizen (2024)

  FAQs

  How many days are enough in Sofia? ›

  In addition to its affordability, Sofia has a rich history, fascinating architecture, and great food, making it a well-rounded destination. To fully explore Bulgaria's capital, you should stay at least two nights in Sofia.

  Do I need cash in Sofia? ›

  Debit or credit card

  Card payments can be helpful in shops, restaurants and hotels but there will be places where cash is also important. Order a travel card from a provider like Wise for cheap and fast transactions, including card payments and cash withdrawals as and when you need travel money in BGN.

  What to know before going to Sofia, Bulgaria? ›

  Top 8 Sofia Travel Tips
  • Use the public transport system of Sofia. ...
  • Use their local official apps. ...
  • Be Careful with the parking. ...
  • Plan your trip in between May and October. ...
  • Stay in Vitosha Boulevard to experience the best of hospitality. ...
  • Sunday is usually an off for vendors. ...
  • Try Shopska in Sofia. ...
  • Don't miss the Royal Palace.
  Jul 7, 2023

  How much money to take to Bulgaria? ›

  Its so cheap in bulgaria, a pint of beer is on average 75p and you can eat a good meal with a drink for a fiver. If your wanting to go out alot, buy souveniers and try a few trips, take about £300 each to be safe. Were just back about 550 euros for a week for 2 of us .

  Is it expensive to live in Sofia? ›

  Sofia is the most expensive city in Bulgaria, but it is still one of the most affordable capital cities in Europe. For instance, a private modern apartment in the city centre of Sofia is about 400 EUR per month.

  Is Sofia family friendly? ›

  Families can explore the stunning Alexander Nevsky Cathedral, visit the fascinating National History Museum, and take a leisurely stroll through beautiful parks like Borisova Gradina. With its warm hospitality and affordable dining options, Sofia promises an enjoyable and memorable vacation for the entire family.

  Can you use US dollars in Bulgaria? ›

  It is one of the most stable currencies in the world. Rubles and dollars are not accepted here, so bring the euro (EUR) with you before you leave for Bulgaria. But you can only use this currency for very large purchases or when visiting a large supermarket.

  Is Sofia Bulgaria cheap to visit? ›

  Within Europe, which is known to be an expensive region, Sofia is a reasonably affordable destination compared to other places. It is in the top 25% of cities in Europe for its affordability. You can find more affordable cities such as Novi Sad, but there are also more expensive cities, such as Avignon.

  Can you use English money in Bulgaria? ›

  As we've seen, the official currency in Bulgaria is BGN. If you carry GBP with you on your trip, you'll probably need to exchange it before you can spend. Sometimes when you're away on a trip abroad you'll find that merchants will take payments in a selection of major foreign currencies.

  Is it safe to walk around Sofia at night? ›

  Safety at night:Moderate

  Like any big city, certain areas could be less safe, especially after dark. It has a low rate of violent crimes but pickpocketing or purse snatching incidents can happen. There is also an increase of taxi scams during nighttime so make sure to use only trusted taxi companies.

  How common is English in Sofia, Bulgaria? ›

  According to a Eurobarometer survey conducted in 2012, English was the most commonly known foreign language in Bulgaria (25% claimed workable knowledge of it), followed by Russian (23%), and German (8%).

  Is Sofia a walkable city? ›

  It is one of the most walkable European cities, yet it is so underrated, says the Sunday edition of the Daily Express. The article gives a detailed description of Sofia and its tourist attractions. "Sofia in west Bulgaria sits on the River Iskar and at the skirts of Vitosha mountain.

  Is Bulgaria cheap for Americans? ›

  SOFIA, Bulgaria -- In Europe's most affordable capital, a night in a four-star hotel goes for less than $100. The dinner tab for two with a bottle of house wine runs about $40. And cab fare costs less than $1 a mile.

  How far does the US dollar go in Bulgaria? ›

  US Dollars to Bulgarian Leva conversion rates
  USDBGN
  1 USD1.82 BGN
  5 USD9.10 BGN
  10 USD18.21 BGN
  25 USD45.52 BGN
  7 more rows

  Should I take cash or card to Bulgaria? ›

  Those who come to Bulgaria are asking: what is it better to take some cash or your debit / credit card? Can I pay with a card for goods and services through the terminal? Most of payments in Bulgaria are made with cards. Payment with a card is the best option, since no fees are retained.

  How many days should I stay in Bulgaria? ›

  If you want to go to Vitosha - the nearby mountain, which is a beautiful national park - you will need another day. The rest is up to you - museums, concerts and performances, leisurely walks in parks, shopping around, exploring cafes and restaurants - the long version could take you five days, up to a week.

  Is there a lot to do in Sofia Bulgaria? ›

  In this article, you will discover:

  Sofia offers a plethora of diverse activities ranging from historical museum tours to vibrant street art explorations, traditional Bulgarian cuisine tastings, fun family activities and scenic hiking adventures on Vitosha Mountain.

  Top Articles
  Latest Posts
  Article information

  Author: Greg Kuvalis

  Last Updated:

  Views: 6066

  Rating: 4.4 / 5 (75 voted)

  Reviews: 90% of readers found this page helpful

  Author information

  Name: Greg Kuvalis

  Birthday: 1996-12-20

  Address: 53157 Trantow Inlet, Townemouth, FL 92564-0267

  Phone: +68218650356656

  Job: IT Representative

  Hobby: Knitting, Amateur radio, Skiing, Running, Mountain biking, Slacklining, Electronics

  Introduction: My name is Greg Kuvalis, I am a witty, spotless, beautiful, charming, delightful, thankful, beautiful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.